Baqués és, segurament, un dels artistes més singulars de l'època actual, i la seva pintura, un bon exemple del que es pot aconseguir amb una bona dosi d'inventiva formal per renovar els tòpics de llum i color de l'estètica figurativa.

El recorregut visual per les seves obres ens descobreix el perfecte coneixement que té de les regles pictòriques, de l'harmonia compositiva, de l'energia que desprenen els colors, de les capacitats expressives de les textures tèxtils i altres materials que incorpora a l'obra.

Un assortiment d'elements construeixen el seu peculiar llenguatge comunicatiu, que es transment a partir d'uns referents icònics d'empremta simbolista. L'artista descriu rostres i perfils, com Perfil vertical amb ocells, que ens evoquen retrats reinaxentistes florentins, el de Battista Sforza fet per Piero della Francesca, de Masaccio.

L'afinitat es manifesta també en l'escenografia arquitectònica del fons. Representa les figures elegantment estilitzades, immerses en la persistència intemporal del tema, acompanyades per un repertori de fruites variades, cavalls, aus, petxines, instruments musicals.

En els bodegons desenvolupa plàsticament una percepció visual a través de la juxtaposició formal d'ampolles, copes, gerres, amb una eficaç gradació de matisos tonals i de llum que s'ajusten a les intencions de l'autor.

El caràcter al.legòric es fa evident en obres com Equus i figures entre els blaus marins, que conté aspectes narratius, la barca, els estris de pescar i grans conquilles d'essència mediterrània. Els personatges estan serenament entusiasmats per envoltar-se de refinament i de bellesa.

Imma Pueyo
Historiadora i crítica d'art